Водење на мисиски настан

From mc2
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Conducting the Missional Event and the translation is 100% complete.


Other languages:
English • ‎polski • ‎română • ‎shqip • ‎srpski (latinica)‎ • ‎čeština • ‎български • ‎македонски • ‎русский • ‎ქართული

Download here this page as pdf file

Водење на мисиски настан

Овој документ обезбедува преглед на мисискиот настан.

Цел

Целта на мисискиот настан е да обезбеди фокус и динамика. Настанот се фокусира на целта од активностите на МЦ2. Активностите на молитва-грижа-споделување и идентификацијата на личностите на мирот, покажува дека овој домашен настан е мисиско достигнување. Мисискиот настан е кулминација на работата врз целната област и обезбедува динамика во започнувањето на групите.

Исход

Посакуваниот исход е да бидеш спонзор на мисискиот настан. Ако е можно, настанот може да се одржи во домот на личноста на мирот од страна на твојата релациона мрежа или заедница. Присутните можат да бидат поканети од страна на двете мрежи и од мрежата на домаќинот. Поканетите можат да бидат луѓе кои си ги сретнал преку активностите на молитва-грижа-споделување.

Посакуваниот исход од настанот се нови следбеници на Исус кои ќе се придружат на Основното библиско поучување, една седмица по мисискиот настан. Ова ќе формира нова група, или дури и втора група на учесници, доколку веќе си ја формирал иницијалната група.

Процес

Мисискиот настан трае околу 1 to 1½ час. Бидејќи се одржува во домашни услови, разумен број на гости е од 10-15 луѓе.

Предложена програма

 • Поздравување и добредојде на гостите
 • Вовед и благодарност за домаќинот
 • Објаснување на процесот со гледање на краток филм и дискусија
 • Прво прикажување на краткиот филм
  • Дискусија:што најмногу ти се допадна? Зошто?
 • Ако се употребува вториот клип, прикажи го филмот и води дискусија
  • Дискусија:што намногу ти се допадна? Зошто?
 • Споделување на мојата приказна
 • Прикажи го првин клипот за филмот Исус
  • Дискутирај:што најмногу ти се допадна? Зошто?
 • Ако го користиш вториот клип, прикажи го клипот и води дискусија.
  • Дискусија:што намногу ти се допадна? Зошто?
 • Сподели го одблиску евангелието и понуди можност за молитва и прифаќање на Христос
  • Опција 1: Со употреба на брошурата Четирите духовни закони, објасни ги 2 круга и поведи во молитва.
  • Опција 2: Покажи го одблиску евангелистичкиот клип од филмот ИСУС.
 • Подели ги и собери ги картичките со коментари
 • Доколку е во ред, покани го секој на првото Основното библиско поучување.
 • Испланирај во следните 2 дена да се сретнеш со секого кој покажал духовен интерес.
  • Повтори ги Четирите духовни закони, особено од круговите до крај.
  • Помогни им да започнат со мрежен список и да го споделат евангелието со нивните пријатели.
  • Покани ги на првата групна средба за Основното библиско поучување.

Предложени улоги

 • Конферансије и помагач во дискусијата
 • Мој презентер за приказната
 • Евангелска презентација и заклучок

Пример за картички за коментари
Што најмногу ти се допадна?

Зошто?

Заинтересиран сум:

Име:

Телефон:

имеил: